Hialuronska kislina

Hialuronska kislina je naravna vlažilna učinkovina in sestavni del vsakega tkiva našega telesa. Najdemo jo v koži, vezivnem tkivu, hrustancu sklepov in sklepnih tekočinah. Njena osnovna naloga je zadrževanje vode v tkivih, prinašanje hranilnih snovi celicam in istočasno tudi odnašanje odpadnih produktov metabolizma iz njih. To velja zlasti za tiste celice tkiv, ki nimajo direktnega stika s krvjo in s temi tudi ni direktne preskrbe s hranilnimi snovmi. Take so npr. hrustančne celice. Ker veže veliko vode, daje viskoelastičnost sklepni tekočini in s tem izboljša gibljivost sklepov.

Hialuronska kislina je glavna sestavina kože in je vključena v obnovo tkiv, posebno kadar je koža prekomerno izpostavljena sončnim žarkom. Takrat celice v koži  ne morejo proizvesti toliko hialuronske kisline, kolikor jo koža rabi za normalno delovanje. Hialuronska kislina se veže na beljakovini elastin in kolagen, ter ju oskrbuje z zadostno količino vode. Koža je zato mladostno napeta, navlažena in prožna.

Hialuronska kislina se v medicini uporablja že od leta 1937. Njena uporaba je razširjena v ortopediji, dermatologiji in oftalmologiji (pri transplantaciji roženice,  kataraktah, operacijah mrežnice). Njena uporaba je varna, naravna in ne povzroča stranskih učinkov ali interakcij z drugimi zdravili, zato jo brez skrbi lahko uporabljajo tudi otroci, nosečnice in diabetiki. Zadnja leta se hialuronska kislina vedno bolj uporablja  pri zdravljenju osteoartritisa kolen, gležnjev in ramen, ker ima pozitivne učinke na celice hrustanca. Zelo pogosta je uporaba hialuronske kisline tudi v kozmetiki, kjer je sestavni del kozmetičnih izdelkov. Leta 2003 je FDA (Food and Drug Administration, ZDA) dovolila uporabo hialuronske kisline tudi v obliki injekcij, za aplikacijo pod kožo, za obnovo tkiv.

S staranjem se nivo hialuronske kisline v tkivih in sklepih znižuje. Pri 40.letu starosti se njena količina prepolovi. Po 60.letu pa je hialuronske kisline v človeškem telesu samo še 10 % od njene začetne vrednosti ob rojstvu.

K zmanjšanju nivoja hialuronske kisline pripomorejo tudi razni vnetni procesi v telesu.

Povečano potrebo po hialuronski kislini imajo osebe, ki se ukvarjajo s športom, tako aktivni športniki kot rekreativci.