Kolagen

Kolagen je glavna beljakovina vezivnega tkiva. Nahaja se v vseh tkivih in organih, celicam daje oporo in trdnost. Kolagen je glavna sestavina hrustanca, vezi, tetiv, kosti in zob. Predstavlja 25 % vse beljakovinske mase odraslega človeka.

 

Močni, žilavi svežnji kolagena, imenovani kolagenska vlakna, zagotavljajo veliko natezno trdnost. Skupaj z mehkim keratinom vpliva na čvrstost in elastičnost kože, njegova degradacija pa vodi do gub, ki spremljajo staranje. Krepi krvne žile in ima pomembno vlogo pri razvoju tkiva. V kristalni obliki se nahaja v roženici in očesnih lečah. Uporablja se pri plastični kirurgiji in pri zdravljenju opeklin.

Kolagena je v mladi koži veliko, v plasti, imenovani dermis ali usnjica. Kožo naredi čvrsto in prožno. Za njegovo nastajanje so odgovorne celice vezivnega tkiva, tako imenovani fibroblasti. V starajoči se koži se fibroblasti posedejo in začnejo proizvajati uničujoče encime, kolagen pa začne izgubljati sposobnost krčenja in raztezanja.

Kolagen in elastin s staranjem slabita in se nepravilno razporejata v koži. Rezultat tega je, da obstoječe gube postanejo bolj izrazite in da se razvije še več gub, kar postopoma ustvarja utrujen videz. S staranjem nivoji kolagena drastično padajo. Zato je odločilnega pomena, da preprečimo upad te beljakovine v telesu, kar pa lahko storimo le s kvalitetnim nadomestkom.

Če želite doseči na pogled mlado, sijočo in gladko ter na otip prožno in voljno kožo, morate v njej nadomestiti kolagen in elastin. Drobne gubice, globoke brazde in povešena koža ob ustih in na vratu morda le niso neizogibno zlo. Vrsta študij je potrdila, da je obnova kolagena, ključnega sestavnega elementa kože, vendarle mogoča.

Raziskave, objavljene v britanskem dermatološkem časopisu, so pokazale, da se znaki staranja začnejo intenzivno stopnjevati okoli 35. leta. V mladosti naše telo proizvaja veliko kolagena, s staranjem pa ga nastaja vedno manj. Poleg tega ženske hitreje izgubljajo kolagen in elastin, posledica česar je nastajanje gub in splošno staranje kože. Procese staranja pa lahko upočasnimo z jemanjem prehranskih dodatkov.

Hyaluron & Collagen je prehranski dodatek, ki vsebuje kolagen pridobljen iz svežih globokomorskih rib Pacifika.

 

Prednosti kolagena za vaše zdravje


Poleg blagodejnega delovanja na kožo, kolagen tudi: 

  • Krepi kosti,
  • Ščiti sklepe,
  • Krepi žilne stene,
  • Obnavlja očesno lečo.

 

 

Pomanjkanje kolagen povzroča

  • Suho in uvelo kožo, gube, starostne pege in madeže,
  • Upočasnitev presnove beljakovin,
  • Sivenje las,
  • Osteoartritis (bolezen sklepov, ki povzroči, da se hrustančno tkivo, ki pokriva kosti, obrabi).

 

 

Priporočen dnevni vnos  0,5g~2g

Kolagen s staranje izgublja svojo prožnost, njegova tvorba pa se manjša. Pomanjkanje kolagena zato nadomestimo s prehranskimi dodatki. Presnova kolagena je počasna in zahteva dalj časa, zato se priporoča njegovo jemanje pred spanjem.